Fedora hoed voor heren

Dit artikel gaat over fedora hoeden heren. Die hoeden worden ook wel deukhoeden genoemd. Het is een hoed die meestal uit vilt wordt vervaardigd, maar ook kan onder meer katoen, wol, hennep, leer en linnen worden toegepast. Voornamelijk worden ze gedragen door mannen, maar ook vrouwen gebruiken ze wel. Je ziet ze in allerlei kleuren, maar het vaakst zijn ze grijs, bruin of zwart. De fedora heeft meestal een rand van zo’n 6,4 cm, maar die kan breder zijn.

Geschiedenis

De Fedora kwam uit rond het jaar 1890 en verdrong de vergelijkbare homburg hoed. De naam komt uit een toneelstuk uit 1882 genaamd Fédora. In 1889 werd dat stuk in de Verenigde Staten voor de eerste keer opgevoerd. Vergelijkbaar met de bolhoed werd de fedora vooral veel gedragen door mensen uit de middenklasse. Het model raakte geleidelijk uit de mode aan het einde van de vijftiger jaren. De fedora wordt wel gelieerd met gangsters uit de perioden van de drooglegging en de Grote Depressie. In films die in Hollywood zijn gemaakt uit de veertiger jaren dragen de zware mannen, zoals criminelen en privédetectives, vaak een fedora hoed. Daar hoorde een lange regenjas bij.

Bekende dragers van de fedora hoed voor heren

Prins van Wales Edward begon in 1924 de fedora te gebruiken. Dat verhoogde de populariteit ervan. Een coach van de Dallas Cowboys, een American footbal club in de Verenigde Staten, Tom Landry droeg een fedora en het werd een onderdeel van zijn handelsmerk. Gedurende het seizoen van 2000 droegen de leden van het team een merkje met de fedora van Landry. Dr. Who uit een bekend Britse TV-serie had een fedora op. Harrison Ford droeg als Indiana Jones een fedora. Süleyman Demirel, die president van Turkije was, was een fedoradrager. De zanger Michael Jackson droeg vaak een fedora. Er zijn nog veel meer voorbeelden te noemen van dragers van een fedora hoeden heren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *