Voorwaarden opstellen voor een schoonmaakbedrijf

Ik ben geboren in een familiebedrijf. Voor de meeste mensen komt er een dag dat je moet gaan kiezen, welk beroep jou het leukst lijkt; het beroep dat je de rest van je leven wilt gaan doen. Bij mij lag dat een beetje anders. Van mij werd eigenlijk verwacht dat ik het schoonmaakbedrijf van mijn familie over zou nemen. Gelukkig voor mij vond ik dat niet erg. Als jonge jongen kwam ik dagelijks bij het bedrijf, dat toen nog door mijn opa werd geleid. Naast mijn opa, waren zowel mijn moeder, als mijn tantes en nog een aantal andere familieleden actief binnen het bedrijf. Een echt familiebedrijf dus.

Beginnen in het schoonmaakbedrijf

Mijn neef was de dans ontsprongen. Die wilde niet in het familiebedrijf verder en ging zijn carrière ergens anders zoeken. Daarmee kwam ik in beeld als opvolger binnen het bedrijf. Niet meteen de opvolger van mijn opa. Eerst was mijn moeder nog aan de beurt, maar het was al wel duidelijk dat ik mijn moeder zou opvolgen. Dat gebeurde na mijn studie. Wennen was het niet voor mij, ik had mijn bijbaantjes binnen het bedrijf gehad en wist dus van de hoed en de rand. Overigens waren dat geen gemakkelijke bijbaantjes; ik moest van onderaf aan beginnen.

Algemene voorwaarden voor het bedrijf

Het bedrijf werd traditioneel geleid. Dat zie je vaker bij oudere bedrijven, op een gegeven moment verandert er nog weinig in de organisatie. Toen ik aan het roer kwam, heb ik daar ietwat verandering in gebracht. Dat was voor de werknemers, maar ook andere familieleden even wennen. Maar toch het moest gebeuren. Zo heb ik bijvoorbeeld de algemene voorwaarden van het schoonmaakbedrijf veranderd. Die waren nodig toe aan een zogenaamde update. Ik liet de algemene voorwaarden op maat maken, zoals ze dat zo mooi zeggen. Het waren geen standaard algemene voorwaarden, maar algemene voorwaarden die perfect bij ons schoonmaakbedrijf passen. 

Het is natuurlijk een kleine aanpassing, maar zo maken we telkens een kleine stap naar een verbeterde organisatie. Deze stappen moeten we blijven nemen, om het familiebedrijf steeds weer wat te verbeteren. Op zich een ontzettend leuke taak natuurlijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *