Wat is het c1 rijbewijs en wanneer heb je het nodig?

c1 rijbewijs

Het c rijbewijs is een rijbewijs dat je moet halen wanneer je wil rijden in grote voertuigen, tot 7.500 kilogram in gewicht om precies te zijn. Daaronder vallen vrachtwagens maar ook grote bussen en andere voertuigen zoals campers. Maar wat is een c1 rijbewijs dan? En wanneer moet je dat rijbewijs halen? En hoe haal je dat rijbewijs eigenlijk? Dat en meer ontdek je hier. 

Over het c1 rijbewijs

Het c rijbewijs is dus bedoeld voor grote voertuigen zoals bussen en vrachtwagens. Het c1 rijbewijs heeft een connectie daarmee, daarom staat de c er ook voor. Het c1 rijbewijs is in feite een lichtere categorie van het c rijbewijs. Voor grote vrachtwagens heb je een c rijbewijs nodig, voor lichtere types is het rijbewijs c1 voldoende. Het is dan ook makkelijker te halen en vraagt om minder kennis en vaardigheid. 

c1 rijbewijs

Hoe haal je c1?

Het c1 rijbewijs halen komt met een paar eisen. allereerst is het belangrijk dat je tenminste 18 jaar oud bent, net als bij andere rijbewijzen. Een c rijbewijs moet je 21 voor zijn, maar dat geldt voor c1 gelukkig niet. Daarnaast moet je een theoriecertificaat behaald hebben om aan te tonen dat je de juiste kennis hebt om veilig de weg op te gaan. Een medische verklaring is ook noodzakelijk. Het c1 haal je met een praktijkexamen dat net als bij andere rijbewijzen via het CBR kan worden afgelegd. De medische keuring kan door een bedrijfsarts of arbo-arts zijn, maar mag ook door een ander medisch specialist die hiervoor bevoegd is. 

wat je mag rijden met c1

Het rijbewijs c heb je nodig om te mogen rijden in een vrachtwagen boven de 7500 kilogram in massa. dat is behoorlijk veel. Voor vrachtwagens en andere voertuigen die daaronder liggen, heb je soms een c1 nodig. Dit rijbewijs is namelijk bedoeld voor alle voertuigen tussen de 3500 en 7500 kilogram in massa.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *